Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Παραμένει στην εντατική ο Ιάκωβος Καμπανέλλης


Σε μονάδα εντατικής θεραπείας μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας συνεχίζει να νοσηλεύεται ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ο συγγραφέας που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση εισήχθη στη ΜΕΘ μετά από επιπλοκή.

Η κατάσταση της υγείας του θεωρείται -σύμφωνα με πληροφορίες- ιδιαιτέρως σοβαρή, παραμένει όμως εν ζωή παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που κυκλοφόρησαν το πρωί του Σαββάτου... (διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου της εφημερίδας Τα Νέα).


Ένα τραγικό (όσο και ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο) λάθος των ηλεκτρονικών εκδόσεων των εφημερίδων μας έγινε αιτία να αναγγελθεί χθες Σάββατο ο θάνατος του σπουδαίου μας θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το δυσάρεστο νέο διαδόθηκε ταχύτατα στο διαδίκτυο μέσω πλήθους σχετικών άρθρων που αναρτήθηκαν σε πάμπολλες ιστοσελίδες. Κι αντί οι εφημερίδες να παραδεχτούν και να διορθώσουν το αρχικό τους σφάλμα, περιορίστηκαν στο να αποσύρουν απλώς τα άρθρα τους δίχως καν να διαψεύσουν επισήμως τις αρχικές εσφαλμένες πληροφορίες τους.

Τόσος ο σεβασμός στο πρόσωπο του Ιάκωβου Καμπανέλλη αφενός και στους αναγνώστες των διαδικτυακών σελίδων αφετέρου. Τόση επίσης και η ανευθυνότητα και η αλαζονεία των εφημερίδων, αφού όχι μόνο μετέφεραν μια αδιασταύρωτη είδηση αλλά απέφυγαν και μια έντιμη διάψευση και ειλικρινή παραδοχή ενός λάθους. Εύλογα αναρωτιέται κανείς, αν μια τόσο απλή πληροφορία αντιμετωπίζεται με τέτοια επιπολαιότητα, δεν διασταυρώνεται και συνεπώς οδηγεί στην παραπληροφόρηση, πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα όταν πρόκειται για πιο σύνθετα ζητήματα.

Η σχετική μου χθεσινή ανάρτηση προφανώς δεν ισχύει. Δεν τη διορθώνω, όμως, ούτε τη διαγράφω, παρά την αφήνω να στέκει εκεί σε μια γωνιά του διαδικτύου ως μνημείο ανευθυνότητας, ασέβειας και αλαζονείας των εφημερίδων. Μόνο ευχάριστο πως ο σπουδαίος μας θεατρικός συγγραφέας είναι ακόμα εν ζωή.


10 σχόλια:

Roadartist είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο για αυτά που γράφεις για τις εφημερίδες (γράφτηκε και στην καθημερινή και στο skai.gr) και ακόμη ούτε μια συγνώμη.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο δελτίο του mega, το οποίο σήμερα ζήτησε συγνώμη. Όπως και αν έχει απέδειξαν ακόμη μια φορά την αφερεγγυότητα τους. Ντροπή.

Vicky Papaprodromou είπε...

Θα διαφωνήσω πλήρως για το «μια τόσο απλή πληροφορία». Καθόλου απλή δεν είναι όταν αφορά τη ζωή και τον θάνατο ενός ανθρώπου (διάσημου ή μη). Σκέψου πώς θα νιώσει ο ίδιος κι οι συγγενείς του διαβάζοντας τα δημοσιεύματα.

Ελένη Μπέη είπε...

Το "απλή", Βίκυ μου, αναφέρεται στην ευκολία να διασταυρωθεί. Καθόλου δεν εννοούσα πως είναι ασήμαντη. Απεναντίας.

Ελένη Μπέη είπε...

Μαράκι, φαίνεται πως η ντροπή έχει προ πολλού γίνει είδος εν εξαφανίσει.

Vicky Papaprodromou είπε...

Μα, δεν μπήκαν καν στον κόπο να τη διασταυρώσουν. Πρόκειται για γκάφα ολκής που γίνεται ακόμη σοβαρότερη αφού δεν ακολούθησε η δέουσα διάψευση.

Ελένη Μπέη είπε...

Ακριβώς, Βίκυ. Γι' αυτό κάνω λόγο για ανευθυνότητα, ασέβεια και αλαζονεία.

Velvet είπε...

Αναπαρηγαγες κι εσυ δυστυχως
μια εσφαλμενη πληροφορια, Νερενια
Μια συγγνωμη θα επρεπε
...

Ελένη Μπέη είπε...

Καλημέρα, Velvet.

Αναπαρήγαγα δυστυχώς μια εσφαλμένη πληροφορία αλλά δεν είμαι έγκριτο μέσο ενημέρωσης εγώ ούτε διαθέτω τη δυνατότητα διασταύρωσης τέτοιων πληροφοριών. Απεναντίας στηρίζομαι στην ενημέρωση που μου παρέχουν τα έγκριτα ΜΜΕ, όταν αναπαράγω τέτοιου είδους ειδήσεις.

Έτσι έκανα και σ' αυτήν την περίπτωση. Αναζήτησα την είδηση και την βρήκα σε κάμποσες σελίδες εφημερίδων αλλά και σε άλλες πηγές που φυσικά την είχαν αναπαραγάγει. Για του λόγου μου το αληθές επέλεξα ως σύνδεσμο μία από αυτές τις πηγές (το σχετικό άρθρο της εφημερίδας "Τα Νέα", μιας από τις πλέον έγκριτες εφημερίδες μας) που δημοσίευσαν μια είδηση δίχως να την διασταυρώσουν σωστά ή πλήρως ή καθόλου (όπως το πάρει κανείς). Με άλλα λόγια εγώ έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω και δεν καταλαβαίνω ποια ακριβώς ευθύνη μου καταλογίζεις και από ποιον και γιατί θα έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη. Ή μήπως είδες εσύ πουθενά τη συγγνώμη των εφημερίδων, ενώ εμένα μου διέφυγε;

Θλιβερό και κατά μία έννοια ολέθριο σφάλμα έκαναν οι εφημερίδες, Velvet, και δεν θα έπρεπε να μας περάσει απαρατήρητο.

Velvet είπε...

Ειναι καιρος για μια νεα αναρτηση
Η ζωη συνεχιζεται
Εσυ τι λες
...

Ελένη Μπέη είπε...

Velvet, ναι, η ζωή συνεχίζεται κι εγώ τρέχω και δεν φτάνω.

Είναι καιρός για νέα ανάρτηση. Για την ακρίβεια, έχει αργήσει πολύ, αλλά δεν έλειψαν κι οι αναποδιές. Μην ανησυχείς, θα επανορθώσω. :)

Να είσαι καλά.