Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Chavela Vargas - Η σκληρή φωνή της τρυφερότητας

φωτο 1
Γεννήθηκε στο Σαν Χοακίν ντε Φλόρες της Κοσταρίκα στις 17 Απριλίου του 1919. Μόλις 14 ετών εγκατέλειψε τη γενέτειρά της που δεν πρόσφερε ευκαιρίες για μια μουσική καριέρα κι αναζήτησε καταφύγιο στο Μεξικό, όπου ανθούσε η καλλιτεχνική βιομηχανία. Για πολλά χρόνια τραγουδούσε στους δρόμους αλλά στα τριάντα της έγινε επαγγελματίας τραγουδίστρια. Στα νεανικά της χρόνια ντυνόταν αντρικά, κάπνιζε πούρο, οπλοφορούσε, έπινε πολύ κι ήταν γνωστή για το χαρακτηριστικό κόκκινο πόντσο που φορούσε (κι εξακολουθεί να φορά) στις εμφανίσεις της.

φωτο 2
 Το πρώτο της άλμπουμ (Noche de Bohemia) κυκλοφόρησε το 1961 με την υποστήριξη του Jose Alfredo Jimenez, ενός από τους σπουδαιότερους Μεξικάνους τραγουδοποιούς. Στη συνέχεια ηχογράφησε πάνω από ογδόντα άλμπουμς. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία κατά τις δεκαετίες του '50, του '60 και το πρώτο μισό της δεκαετίας του '70 περιοδεύοντας στο Μεξικό, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ισπανία. Είχε στενές σχέσεις με τους πλέον διακεκριμένους καλλιτέχνες και διανοούμενους της εποχής μεταξύ των οποίων η Frida Kahlo, ο Diego Rivera, ο Agustin Lara, ο Jose Alfredo Jimenez, κ.ά.

Κατά τα τέλη της δεκαετίας του '70 αποσύρθηκε για λίγο λόγω της δεκαπεντάχρονης μάχης της με τον αλκοολισμό, διάστημα το οποίο στην αυτοβιογραφία της περιγράφει ως "τα δεκαπέντε χρόνια μου στην κόλαση".

Επέστρεψε στη σκηνή το 1991, ενώ το 2003 και σε ηλικία 83 ετών πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο Carnegie Hall, την προώθηση της οποίας έκανε ο από χρόνια θαυμαστής και προσωπικός της φίλος Ισπανός σκηνοθέτης Pedro Almodovar.

Μολονότι δεν είχε ποτέ κινηματογραφικές φιλοδοξίες, εμφανίστηκε σε ταινίες κυρίως του Pedro Almodovar, στη Φρίντα της Julie Taymor, όπου τραγούδησε τα "La Llorona" (The Weeping Woman) και "Paloma Negra" (The Black Dove), καθώς και στη Βαβέλ του Alejandro Gonzalez Inarritu, όπου τραγούδησε το "Tu Me Acostumbraste" (You Made Me Comfortable).

Μερικά σημαντικά άλμπουμς : Piensa en mi (1991), Boleros (1991), Volver (1996), Para toda la vida (2002), κ.ά.

Στα 81 της χρόνια παραδέχτηκε ανοιχτά την ομοφυλοφιλία της, ενώ στα νιάτα της φερόταν πως είχε δεσμό με τη ζωγράφο Frida Kahlo, κατά τη διάρκεια του γάμου της τελευταίας με τον Diego Rivera.

Ο λόγος για την Isabel Vargas Lizano περισσότερο γνωστή ως Chavela Vargas.

______________________

Πηγές:
Για τη φωτο 1: εδώ
Για τη φωτο 2: εδώ
Για το βιογραφικό: wikipedia




2 σχόλια:

Τσουχτρα είπε...

Εγώ λέω οτι αυτές οι φωνές είναι σαν το αλάτι της γής !

Καλό σου βράδυ Νερένια μου !

Ελένη Μπέη είπε...

@ Tsouxtra,

ευτυχώς που υπάρχουν, για να μας διατηρούν στα συγκαλά μας.