Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Τάσος Κόρφης - M/S AIMLESS SPEED

Να θέλεις πάντα να ξεπεράσεις τον εαυτό σου,
ανοίγοντας, κάθε μέρα, και περισσότερες στροφές,
παλεύοντας, κάθε μέρα, με πιο σφοδρούς τυφώνες,
μηχανή που βιάζεται να υπερβάλει τις προδιαγραφές της,
ήρωας, εύκολο θήραμα για τις ενέδρες της φθοράς.

Κι απέναντι στο λυσσασμένο βογγητό σου, το γέλιο των ψαράδων.
Τα κορμιά τους ψημένα στις πυρκαγιές των ηλιαχτίνων,
τα παραγάδια τους φουνταρισμένα με τις άγκυρες της υπομονής,
οι ψαροπούλες τους αραγμένες τεμπέλικα, στο ίδιο μουράγιο.

Απέναντι στο λυσσασμένο βογγητό σου, η γόνιμη εγκαρτέρηση της φύσης.

Τάσος Κόρφης, Ποιήματα, ΠΡΟΣΠΕΡΟΣ, Αθήνα 1983


Δυο λόγια για τον ποιητή


Ο Τάσος Κόρφης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1929. Το πραγματικό του όνομα είναι Τάσος Ρομποτής. Καταγόταν από οικογένεια μουσικών, που συνεισέφερε στην ελληνική καλλιτεχνική αφύπνιση. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Πάτρα και από το 1947 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, φτάνοντας στην ανώτατη βαθμίδα της ιεραρχίας. Από το 1951, που αποφοίτησε από τη Ναυτική Σχολή Δοκίμων, ως το 1982, που αποστρατεύθηκε, υπηρέτησε σε όλους σχεδόν τους τύπους πολεμικών πλοίων, με εξαίρεση τα υποβρύχια, ως αξιωματικός διευθυντής επιστασίας, Ύπαρχος και Κυβερνήτης. Επίσης σε καίριες θέσεις ξηράς, όπως Διευθυντής προσωπικού, πυροβολικού και γραφείου παραλαβής νέων μονάδων. Τέλειωσε επίσης επιτυχώς τη Ναυτική Σχολή Πολέμου, τις αμερικανικές σχολές πυροβολικού και τη Σχολή Αμύνης του ΝΑΤΟ στη Ρώμη. Όλα αυτά τα προσόντα του σε συνδυασμό με τη γλωσσομάθειά του τον οδήγησαν στην αντιπροσώπευση της Ελλάδας σε νατοϊκά επιτελεία στις Βρυξέλλες και στη Νάπολη της Ιταλίας.


Εμφανίστηκε στα γράμματα όντας ακόμα μαθητής με δημοσιεύσεις στις φιλολογικές σελίδες της "Αυγής" του Πύργου και στο περιοδικό "Χαραυγή". Υπήρξε ένας πολυδιάστατος πνευματικός άνθρωπος. Ασχολήθηκε με την πεζογραφία, την ποίηση, τη βιογραφία, τη μετάφραση, έγραψε μελέτες και δοκίμια και τέλος συνέταξε ανθολογίες αποθησαυρίζοντας το έργο κυρίως ποιητών του Μεσοπολέμου. Ακόμη προχώρησε στην έκδοση περιοδικού και την ίδρυση εκδοτικού οίκου.


Έργα του (ενδεικτικά) :

α) Πεζογραφία

  • Ταξίδι χωρίς πολικό

  • Ένα έρημο σπίτι

  • Δελτίο συμβάντων
β) Ποίηση

  • Ημερολόγιο

  • Εργόχειρα

  • Παυσίλυπα

  • 153 Graffiti

  • Εγκώμια
γ) Μονογραφίες - Δοκίμια - Μεταφράσεις

  • Ματιές σε ποιητές του Μεσοπολέμου

  • Ναπολέων Λαπαθιώτης

  • Νίκος Καββαδίας

  • Ρώμος Φιλύρας



ΠΗΓΗ : Γιολάντα Πεγκλή, "Τάσος Κόρφης - Ρομποτής, Ένας πολυδιάστατος πνευματικός άνθρωπος", περ. "Η Λέξη", τεύχ. 125, σελ. 81-85.






4 σχόλια:

ritsmas είπε...

Καλημέρα Νερένια απ την Αθήνα, Σε ευχαριστώ ιδιαιτερως για τη συμμετοχή σου στους σχολιασμούς τους οποίους βρισκω ακριβείς.
Το ποιημα μου παει πολυ
ριτς

Ελένη Μπέη είπε...

@ ritsmas,

είμαι απελπιστικά καινούρια στην μπλογκόσφαιρα, όπου με σύστησε ο Κούκος. Μέσα απ' το δικό του μπλογκ γνώρισα το δικό σας, αλλά εσάς σας διαβάζω χρόνια τώρα στην κυριακάτικη Καθημερινή κι είναι σαν να σας "γνωρίζω" από παλιά.

Ευχαριστώ για το πέρασμά σας από τη ...γειτονιά μου και για το σχόλιο. Όσο για το ποίημα ταιριάζει πολύ σ' όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους.

Διάττων είπε...

Ε, αφού γνωρίζεις και τον Τάσο Κόρφη, υποκλίνομαι...

Ελένη Μπέη είπε...

@ Diatton,

ό,τι μπορώ, όσο μπορώ...