Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Το μονόγραμμα / Οδυσσέας Ελύτης - Γιάννης Ζουγανέλης
Στην κυρία Στέλλα Βλαχογιάννη, δημοσιογράφο και μουσική παραγωγό, οφείλω την ανακάλυψη αυτού του σπάνιου έργου. Από μια ανάρτησή της στη σελίδα της στο facebook γνωρίστηκα με τη μελοποίηση που έκανε ο Γιάννης Ζουγανέλης στο πασίγνωστο κι αγαπημένο «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη. Το αναζήτησα στο YouTube όπου το βρήκα ολόκληρο και σας το παρουσιάζω τώρα εδώ.

Ο χρήστης που το ανέβασε στο YouTube παρέθεσε και κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη μελοποίηση αυτή. Αντιγράφω:

«Η μελοποίηση του "Μονογράμματος" του Οδυσσέα Ελύτη από τον Γιάννη Ζουγανέλη είναι χρονολογικά η πρώτη (1983) και η πιο δυσεύρετη. Η περιπετειώδης ιστορία της έχει ως εξής:

1982. Αθήνα. Τρίτη βράδυ. Στο δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ στο ραδιόφωνο, η Μαρία Παξινού και ο Γιάννης Ζουγανέλης κάνουν, όπως κάθε Τρίτη, την εκπομπή Τρίτη βράδυ με ποίηση. Ο Γιάννης για πρώτη φορά αναμεταδίδει ζωντανά μια δική του μελοποίηση σε ένα κομμάτι από το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη, το Πενθώ τον ήλιο.

Ο Νίκος Δήμου, γνωστός συγγραφέας και blogger στις μέρες μας, είναι ένας από τους ακροατές της εκπομπής. Δεν διστάζει να επικοινωνήσει με τον Γιάννη Ζουγανέλη και να του μεταφέρει τη χαρά, την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που άκουσε το συγκεκριμένο απόσπασμα μελοποιημένο. Ο ίδιος ο Ελύτης, μέσω του Νίκου Δήμου, ζητάει από τον Γιάννη Ζουγανέλη να μελοποιήσει όλο το Μονόγραμμα με σκοπό να εκδοθεί σε δίσκο. Ο Γιάννης κάνει τη μελοποίηση.

Στα τέλη του 1982 μπαίνει στο στούντιο και ξεκινάει να ηχογραφεί το Μονόγραμμα. Ο Μίνωας Μάτσας αναλαμβάνει την παραγωγή, ενώ η ηχογράφηση γίνεται στο στούντιο PDR του Πάνου Δράκου με τη συμμετοχή εξαιρετικών μουσικών. Τραγουδούν ο ίδιος ο συνθέτης και η Ισιδώρα Σιδέρη, ενώ συμμετέχουν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενορχήστρωση είναι του Γιάννη Ζουγανέλη, ενώ είναι η πρώτη συμμετοχή του Βασίλη Σαλέα σε δισκογραφική δουλειά. Το υλικό είναι έτοιμο για έκδοση όταν, για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, ο Οδυσσέας Ελύτης ζητάει ξαφνικά από τον Μίνωα Μάτσα ένα αστρονομικό ποσό για την παραχώρηση των δικαιωμάτων του Μονογράμματος. Ο Μάτσας αδυνατεί να βρει τα χρήματα αυτά και έτσι η δουλειά μένει στο συρτάρι...»

_______________________


ΣΗΜ.: Εδώ ακούγεται ολόκληρο (συνολική διάρκεια περίπου 38 λεπτά) - για όποιον προτιμά να το ακούσει τμηματικά η διεύθυνση της λίστας αναπαραγωγής είναι εδώ.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:

α) Στον japan88gr, για την ιδέα του να το ανεβάσει και να το μοιραστεί μαζί μας στο YouTube.

β) Στην Στέλλα Βλαχογιάννη, που έγινε αιτία να το ανακαλύψω και να το μοιραστώ με τη σειρά μου κι εγώ μαζί σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: