Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά / Σταύρος Κουγιουμτζής



Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά

Μουσική - στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας
[Από τον δίσκο «Νάτανε το 21» (1970)]


Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά
και δέντρα μαραμένα
θα κλαιν στον κήπο σου πουλιά
και μια καρδιά στα ξένα.

Αν δεις στον ύπνο σου εκκλησιά
αν δεις την Παναγία
κάνε τον πόνο μου χαρά
το δάκρυ μου ευτυχία.

Αν δεις σε χέρι παιδικό
πουλάκι πληγωμένο
πάρε τις στράτες να με βρεις
εγώ σε περιμένω.


Σημ.: Αυτό είναι το πρώτο τραγούδι πάνω σε στίχους τού συνθέτη που δημοσιεύω στο πλαίσιο του αφιερώματος. Πηγή για τους στίχους που έγραψε ο ίδιος για τα τραγούδια του είναι το βιβλίο «Χρόνια σαν βροχή» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιανός το 2005.

11 σχόλια:

Vicky Papaprodromou είπε...

Αυτό είναι πολύ ωραίο τραγούδι. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της στιχουργικής δεινότητας του Κουγιουμτζή.

Ελένη Μπέη είπε...

Πράγματι. Και θ' ακολουθήσουν πολλά τέτοια ακόμη.

Vicky Papaprodromou είπε...

Εννοείται. Είναι πολλά τα τραγούδια του Κουγιουμτζή με δικούς του στίχους. Ένας ακόμα λόγος να καμαρώνουμε για κείνον. :-)

Velvet είπε...

Ομορφο τραγούδι
οπως και η ερμηνεία του Νταλάρα
Τοτε που ο Νταλαρας
ητανε ο αγαπημένος μου τραγουδιστής
....

Ελένη Μπέη είπε...

Velvet, ο Σταύρος Κουγιουμτζής είχε πει για τον Νταλάρα πως σ' αυτόν βρήκε τον τραγουδιστή του.

Από συνέντευξη του Νταλάρα στον Γιώργο Τσάμπρα στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ είχα ακούσει και κάποιες συμβουλές που του έδινε αργότερα που εκείνος τραγουδούσε και άλλους δημιουργούς. Μια τέτοια ήταν και το "Μη φωνάζεις". Εντυπώθηκε στο μυαλό μου γιατί το είχα προσέξει κι εγώ αυτό στον Νταλάρα και μ' ενοχλούσε.

Εμ, γλυκύτατος άνθρωπος υπήρξε ο Κουγιουμτζής, γλυκύτητα εξέπεμψε με τις μουσικές του, γλυκύτητα ήταν αυτό που τον έθελγε κι αποζητούσε. Πώς αλλιώς;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ :

ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1961

Μανώλης Καναρίδης

ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ: ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ, ΤΟ ΞΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΝΤΑΛΑΡΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
ΥΓ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ YOUTUBE.

Ελένη Μπέη είπε...

@ Ανώνυμε,

για ποια αποκατάσταση της αλήθειας μιλάς; Είπε κανείς πως αυτή είναι η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού;

Εδώ παρουσιάζεται ο πρώτος δίσκος 33 στροφών του Σταύρου Κουγιουμτζή με τίτλο "Νάτανε το 21" και είτε το θέλουμε είτε όχι σε όλο τον δίσκο τα τραγούδια είπε ο Νταλάρας - κάποια σε δεύτερη εκτέλεση.

Το δισκάκι των 45 στροφών με τον Καναρίδη θα παρουσιαστεί εν καιρώ. Η παρουσίαση του έργου του Κουγιουμτζή σε τούτο το ιστολόγιο δεν τέλειωσε ακόμη. Γι' αυτό βιάστηκες πολύ να είσαι τόσο επικριτικός.

Γιατί ανώνυμος όμως;

Vicky Papaprodromou είπε...

Ανώνυμε φίλε του ιστολογίου μας, ποια αλήθεια θες να αποκαταστήσουμε; Βλέπεις κάπου στο κείμενο της δημοσίευσης να λέμε ότι η εκτέλεση με τον Νταλάρα είναι η πρώτη;

Παρουσίαση του δίσκου «Νάτανε το 21» έχουμε εδώ και το τραγούδι στον δίσκο αυτόν το λέει ο Νταλάρας είτε μας αρέσει είτε όχι.

Vicky Papaprodromou είπε...

Ελένη, η ανωνυμία στις μέρες μας είναι στάση ζωής. Μη δίνεις σημασία σ' αυτή τη «λεπτομέρεια».

Ελένη Μπέη είπε...

@ Βίκυ, βλέπω τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται. Όχι μόνο μαζί γράφαμε, αλλά και τα ίδια σκεφτόμασταν.

Η ανωνυμία μπορεί να είναι στάση ζωής, αλλά υπάρχουν και τα ψευδώνυμα. Φαίνεται, όμως, πως ο παραπάνω φίλος δεν σκοπεύει να ξανασχολιάσει εδώ, αλλιώς θα μας έδινε ένα όνομα να του απευθυνόμαστε. Μπήκε στα γρήγορα, διάβασε στα πεταχτά (εξ ου και η αβάσταχτη ελαφρότητα του σχολίου του), μας έβγαλε... ψεύτες και νταλαρόπληκτους κατά το δοκούν και λίγο έλειψε να μας τραβήξει και το αφτί για μία παράλειψη ή ένα λάθος που δεν κάναμε. Δεν ξέρω εσύ, αλλά εγώ μετά βίας συγκράτησα την αγανάκτησή μου.

Vicky Papaprodromou είπε...

Καταρχάς, ακόμα κι αν ήμασταν νταλαρόπληκτες, δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να μας τραβήξουν τ' αφτί. Προσωπικά, μου αρέσει ο Νταλάρας και δεν βλέπω τον λόγο να απολογηθώ για το θέμα αυτό.

Δυστυχώς, η τσαπατσουλιά (στο Ίντερνετ και όχι μόνο) στις κρίσεις και τα σχόλια (και όχι μόνο) τείνει να γίνει η μεγάλη μάστιγα της εποχής μας. Γι' αυτό θεωρώ την ανωνυμία λεπτομέρεια.