Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Cavatina





Αρχικά γραμμένη το 1970 για πιάνο, αυτή η σύνθεση του Stanley Myers έμελλε να γίνει διάσημη και να αγαπηθεί πολύ.


Κατά προτροπή τού διάσημου κλασικού κιθαρίστα John Williams (μαθητή τού Andres Segovia) ο Myers μετέγραψε το κομμάτι για κιθάρα και ο Williams το ηχογράφησε. Μετά από αυτή τη μεταμόρφωση, το κομμάτι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ταινία "The Walking Stick" (1970). Το 1973 η τραγουδίστρια της τζαζ και ηθοποιός Cleo Laine τού πρόσθεσε στίχους και ηχογράφησε το τραγούδι "He Was Beautiful" με τη συνοδεία τού John Williams.


Ωστόσο, το κομμάτι έμελλε να γίνει διάσημο με την κατά Williams οργανική εκδοχή του, όταν χρησιμοποιήθηκε ως το βασικό μουσικό θέμα της ταινίας τού Michael Cimino "Ο Ελαφοκυνηγός" (The Deer Hunter, 1978). Αυτή η εκτέλεση μπήκε στο top 20 της Μεγάλης Βρετανίας το 1979 μαζί με δύο ακόμη εκτελέσεις του: μία οργανική από τους The Shadows παιγμένο με ηλεκτρική κιθάρα και μία με τη φωνή τής Iris Williams (απλή συνωνυμία με τον κλασικό κιθαρίστα) πάνω στους στίχους τής Cleo Laine.


ΠΗΓΗ : Wikipedia

4 σχόλια:

Διάττων είπε...

Μεγαλούργησες και πάλι! Πρόκειται για ένα κλασσικό αριστούργημα που εκφράζει μια περίσσια ευαισθησία και λεπτότητα. Σίγουρα δεν είναι άκουσμα για πολλούς αλλά δε μας πειράζει καθόλου αυτό θα έλεγα...

Ελένη Μπέη είπε...

Διάττοντα,
χαίρομαι που σ' αρέσει κι εσένα. Όσο για τα καλά σου λόγια, με το δίκιο μου να τ' αντιγυρίσω, καθώς χάρηκα πολύ τους Έλληνες της Μασσαλίας. :-)

Artanis είπε...

Πανέμορφο κομμάτι...
καλημέρα και καλή βδομάδα Νερένια μου...

Ελένη Μπέη είπε...

Γεια σου, ξενιτεμένο μου πουλί!
Καλή εβδομάδα και σ' εσένα!

Μόλις πρόσεξα κάτι στο nick σου: αν το διαβάσεις αντίστροφα βγάζει το όνομα ενός Αμερικανού τραγουδιστή και ηθοποιού (Sinatra). Τυχαίο ή επίτηδες το έχεις κάνει;