Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σαν ένα αστέρι / Σταύρος Κουγιουμτζής - Γιώργος Θέμελης



Σαν ένα αστέρι

Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής
Στίχοι: Γιώργος Θέμελης
Τραγούδι: Γιώργος Ζωγράφος


Σαν ένα αστέρι που ταξιδεύει
και σε γυρεύει μες στ' άπειρο παντού
σαν ένα αστέρι μισοσβησμένο
σε περιμένω στη μέση τ' ουρανού

Δεν έχει η νύχτα πικρή βροχή να κλάψει
φωτιά να κάψει τον έρημο ουρανό
και περιμένω να ξημερώσει
να ξαστερώσει το φως για να σε βρω


Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1967 στις 45 στροφές από τη δισκογραφική εταιρεία Lyra. Στην άλλη όψη του δίσκου βρίσκεται το τραγούδι «Όταν θα 'ρθεις» [Lyra - 1262]. (πηγή)

Συμπεριλήφθηκε στην προσωπική συλλογή του Σταύρου Κουγιουμτζή «Σε πρώτη εκτέλεση / 14 τραγούδια» [Lyra - 3038] (πηγή) και στη συλλογή «Γιώργος Ζωγράφος / Μικρό παιδί» [Lyra - 5202483768148]. (πηγή)



12 σχόλια:

Γιόλα Αργυροπούλου - Παπαδοπούλου είπε...

Άκουσμα μαγικό, κατακλυσμένο από άμετρη τρυφερότητα!
Αναμενόμενα και το κάλλος και η απόλαυση, τη στιγμή που η μουσική είναι του Κουγιουμτζή, οι στίχοι του Θέμελη και η ερμηνεία του Ζωγράφου!
Κι όλη αυτή η ομορφιά συμπληρώνεται από τις υπέροχες εικόνες του video clip.
Nερένια,
σ' ευχαριστούμε γι' αυτό σου το δώρο, που μας ταξίδεψε στους ήχους και τα χρώματα του ονείρου...

Ελένη Μπέη είπε...

Είναι από τα πολυαγαπημένα τραγούδια της εφηβείας μου αυτό. Τότε που η τρυφερότητα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Τον Κουγιουμτζή τον αγαπούσα από τότε, αλλά δεν ήξερα πως το τραγούδι αυτό ήταν δικό του. Πρόσφατα το έμαθα. Ο Ζωγράφος ήταν από τους πιο αγαπημένους μου νεοκυματικούς ερμηνευτές. Ο Θέμελης μου ήταν παντελώς άγνωστος, ώσπου η ...δέκατη μούσα (αυτή του διαδικτύου, ντε) μου έμαθε τον ποιητή του φωτός, που έγραψε εκτός από λαμπρή ποίηση και κάποιους υπέροχους στίχους για τραγούδια.

Πάντα χαίρομαι να ταξιδεύουμε παρέα. :)

Vicky Papaprodromou είπε...

Δεν είμαι σίγουρη, Ελένη, αν ο Γιώργος Θέμελης έγραψε στίχους για τραγούδια. Το αναφέρει πουθενά ο Σταύρος Κουγιουμτζής; Είχα πάντα την εντύπωση ότι ο Κουγιουμτζής «πείραζε» τους στίχους του Θέμελη και τους έκανε τραγούδια, αλλά μπορεί να πέφτω έξω.

Ελένη Μπέη είπε...

Από τα βιβλία του που έχω διαβάσει, Βίκυ, δεν θυμάμαι να αναφέρει κάτι σχετικό. Τώρα αν κάτι ανέφερε σε συνεντεύξεις, δεν το ξέρω. Σε όσες εγώ θυμάμαι απ' αυτές που έχω διαβάσει δεν έλεγε κάτι.

Το "Ηλιοσκόπιο" όπως είδαμε, μια και έχεις το έργο του Θέμελη, ήταν στηριγμένο σε "πειραγμένους" στίχους ποιημάτων του Θέμελη. Αλλά τα "Μ' έκοψαν, με χώρισαν στα δυο" και "Σαν ένα αστέρι" μοιάζουν πιο πολύ τραγούδια παρά συρραφή στίχων. Θα μπορούσαν, βέβαια, να έχουν γίνει τραγούδια από τον Κουγιουμτζή, αυτό είν' αλήθεια. Δεν ξέρω. Ας έχουμε τον νου μας τώρα που διαβάζουμε Θέμελη στο ιστολόγιό του, μην τυχόν συναντήσουμε στίχους που να απαντώνται και σ' αυτά τα τραγούδια κι ίσως καταλάβουμε.

Vicky Papaprodromou είπε...

Για το Ηλιοσκόπιο σου είχα πει ότι ο Κουγιουμτζής στηρίχτηκε σε στίχους του Θέμελη. Μάλλον αυτό έγινε και στα υπόλοιπα τραγούδια.

Αν δουν αυτά που λέμε οι δυο Μαρίες Κουγιουμτζή ή η Αιμιλία και ξέρουν κάτι, ας μας το πουν.

Ελένη Μπέη είπε...

Αυτό θα ήταν ευχής έργο γιατί θα είχαμε μια υπεύθυνη πληροφόρηση τότε αντί να κάνουμε υποθέσεις και να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Διάττων είπε...

Σαν ένα αστέρι; Σαν ένα αστέρι μόνο; Εδώ γέμισε η ιστοσελίδα από αστέρια. Γιατί όλες αυτές οι αναρτήσεις σαν αστέρια είναι! Μπράβο αγαπητή μου φίλη... Συνεχίζουμε, στον ξεχωριστό, ιδιαίτερο που έχει χαράξει ο καθένας μας. Έχεις πάντως συνοδοιπόρους, το ξέρεις αυτό... Καλό σου μεσημέρι...

Ελένη Μπέη είπε...

Αχ, βρε Διάττοντα! Από δω το πας, από εκεί το φέρνεις, όλο καλά λόγια είσαι. Σ' ευχαριστώ πολύ. Με κάνεις και ντρέπομαι, όμως.

Και βέβαια συνεχίζουμε... Όσο το "ωραίο" και το "καλό" είναι ανεξάντλητα εμείς παρόντες, πιστοί και πρόθυμοι να τα γυρεύουμε και να τα μοιραζόμαστε όταν τα βρίσκουμε.

Καλό μεσημέρι!

Διάττων είπε...

Κι όμως, στο προηγούμενο σχόλιό μου έκανα κάτι που εκνευρίζομαι πολύ με τον εαυτό μου κάθε φορά που κάνω κάτι αντίστοιχο. Ένα λάθος έκανα λοιπόν, ξέχασα τη λέξη "δρόμο". Ήθελα να γράψω "Συνεχίζουμε, στον ξεχωριστό, ιδιαίτερο δρόμο που έχει χαράξει ο καθένας μας". Αυτό ήθελα να γράψω αλλά δυστυχώς, δεν έγινε έτσι. Ας πούμε ότι τώρα αποκαταστάθηκε... Και συνεχίζουμε...

Διάττων είπε...

Α, και για τα καλά λόγια που έγραψες ότι λέω... Μην ξεχνάς το επίθετό μου...

Ελένη Μπέη είπε...

Είναι εκνευριστικό και σ' εμένα να κάνω τέτοια λάθη, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να τ' αποφύγει, Διάττοντα. Όλοι την παθαίνουμε κάποια στιγμή, οπότε μη στενοχωριέσαι. Εξάλλου, μια χαρά εννοείται από τα συμφραζόμενα.

Ελένη Μπέη είπε...

Καθόλου δεν το ξεχνώ το επίθετό σου, ...αβρέ μου φίλε. :)