Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Λουκία Ρικάκη (14/7/1961 - 28/12/2011) - R. I. P.



Γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Iστορία της Tέχνης, Kινηματογράφο, Γραφικές Tέχνες και Φωτογραφία στο Dartington College of Arts στην Aγγλία. Eργάστηκε στο Συμβούλιο της Eυρώπης στο Στρασβούργο και στο Yπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Tο 1982 επέστρεψε στην Eλλάδα και ίδρυσε την εταιρεία Orama Films, για την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και το 2000 ίδρυσε την εταιρεία Tricky Trick Films. Tο 1996 ίδρυσε και διευθύνει τις 2 θεατρικές σκηνές του Θεάτρου «104 - Kέντρο Λόγου και Tέχνης».

Φιλμογραφία

1982, Ο περίπατος της Σούζυ, 4'
1984, Το ταξίδι του Διόνυσου, ντοκυμαντέρ, 60'
1986, Το μονοπάτι στην Ινδία, ντοκυμαντέρ, 20'
1989, Μαρία Φαραντούρη - Leo Brower, ντοκυμαντέρ, 30'
1990, Ευρωπαϊκό σπίτι, ντοκυμαντέρ, 60'
1991, Ταξίδι στην Αυστραλία, 90'
1992, Στα ίχνη των Αργοναυτών, ντοκυμαντέρ, 60'
1993, Πρελούδιο στην Αφρική, ντοκυμαντέρ, 25'
1994, Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις, 35mm, έγχρωμη, 100'
1998, Συμφωνία χαρακτήρων, 35mm, έγχρωμη, 100'
1999, Άνοιξε μια πόρτα για τον Νικόλα, 8'
2000, Πλαστογραφημένες προσδοκίες, ντοκυμαντέρ, 30'
2000, Τώρα πια ταξιδεύουμε, 5' [Βραβείο μικροσινεμά]
2000, Αγκαλιάζοντας ένα δέντρο, 9'
2001, Νύχτες κωμωδίας - Η ταινία, μεγάλου μήκους
2001, Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών, ντοκυμαντέρ [Βραβείο ΑΓΩΝ ΥΠΠΟ]
2001, Τα λόγια της σιωπής, ντοκυμαντέρ

Η Λουκία Ρικάκη έφυγε σήμερα από τη ζωή. Τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη με τον καρκίνο.


Ο ιστότοπος της Λουκίας Ρικάκη: http://www.luciarikaki.gr/ 


Παρακολουθούμε συνέντευξη στη Χρυσούλα Παπαϊωάννου με θέμα την stand-up comedy.



Πηγές
Για τη φωτογραφία: Η σελίδα της Λουκίας Ρικάκη στο facebook.
Για το βιογραφικό και τη φιλμογραφία: CL productions


14 σχόλια:

Βίκυ Παπαπροδρόμου είπε...

Ερήμωσε ο τόπος, Ελένη, φέτος.

Ελένη Μπέη είπε...

Ούτε αντέχεται ούτε εξηγείται τέτοιο θανατικό μαζεμένο φέτος.

Αναρωτιόμουνα πριν αν έτσι γινόταν πάντα κι απλώς δεν το είχα προσέξει. Αλλά όχι, δεν θυμάμαι άλλη φορά τόσο κακό.

Βίκυ Παπαπροδρόμου είπε...

Μάλλον συμβαίνει όλα τα χρόνια, αλλά η σύμπτωση είναι το φευγιό τόσων επώνυμων και σημαντικών.

Πάντως, λιγοστεύουμε επικίνδυνα και, καταπώς βλέπεις, τώρα χτυπάει και της γενιάς μας την πόρτα.

Ελένη Μπέη είπε...

Ναι, τις έχω κάνει όλες τις κακές σκέψεις τις τελευταίες μέρες.

Δεν πιστεύω να είναι η δική μας στην κυριολεξία "χαμένη γενιά", αλλά πια δεν αποκλείω και τίποτα.

Βίκυ Παπαπροδρόμου είπε...

Είναι από πολλές μπάντες, αλλά μην το κάνουμε θέμα τώρα.

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Πέρασα να σου ευχηθώ από καρδιάς η νέα χρονιά να σου προσφέρει υγεία, γαλήνη, κουράγιο και επίμονη δημιουργικότητα, καλή μου φίλη :)

Ελένη Μπέη είπε...

Να είσαι καλά, Υπατία μου. Καλή μας χρονιά!

sofia είπε...

Καλή χρονιά κορίτσια, πάντα να είστε φρέσκες και δημιουργικές και δεν χρειάζονται οι κακές σκέψεις, όπως έλθουν τα πράγματα θα τα αντιμετωπίσουμε . Μέσα από το κακό πάντα γεννιέται κάτι καλό. Έτσι πορεύομαι εγώ στη ζωή μου. Η ζωή έχει πολλά χρώματα και όχι μόνο σκούρα. Καλή δύναμη!

Ελένη Μπέη είπε...

Να 'σαι καλά, Σοφία.
"Ουδέν κακόν αμιγές καλού", είναι γνωστό αυτό. Αλλά τα χρώματα της παλέτας έχουν σκουρύνει απελπιστικά. Όχι πως το βάζουμε κάτω, αλλά όσο να πεις... επηρεαζόμαστε.

Ο Μικρός Ναυτίλος θα συνεχίσει να καταδύεται και να ψάχνει το ευ ετούτου του κόσμου. Σε ευχαριστεί για την παρουσία σου εδώ και για το κουράγιο που του δίνεις.

Βίκυ Παπαπροδρόμου είπε...

Καλή χρονιά, Σοφία, και σ' ευχαριστούμε για τις ευχές και τις προτροπές. :-)

oikodomos είπε...

Από καρδιάς σας εύχομαι χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, κουράγιο και δημιουργικότητα. Να μη σβήσει ποτέ η φλόγα στην καρδιά σας. Με υπομονή, αγώνα και αποφασιστικότητα, θα γίνουν μια μέρα τα όνειρα ζωή. Καλή δύναμη!

Ελένη Μπέη είπε...

Αυτό είναι το ζητούμενο, οικοδόμε. Να γίνουν επιτέλους τα όνειρα ζωή. Σ' ευχαριστούμε για τις ευχές. Ας είναι ετούτη η χρονιά καλύτερη απ' τις προηγούμενες για όλους μας.

Διάττων είπε...

Έρχομαι κι εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ ότι καλύτερο γι' αυτή τη νέα χρονιά! Όχι πως θα είναι καλύτερο το 2012 (μπορεί και χειρότερο, μάλιστα) αλλά εμένα οι ευχές μου κινούνται πέρα απ' την αποπνιχτική πραγματικότητα. Είναι αληθινές, εγκάρδιες κι απευθύνονται προσωπικά κι άμεσα στα δυο πρόσωπα (Ελένη και Βίκυ) της παρούσας ιστοσελίδας... Κι ακόμα και στην ίδια την ιστοσελίδα που τόσο μ' αρέσει να επισκέπτομαι...

Ευχές, Ευχές, Ευχές για ότι καλύτερο λοιπόν!...

Ελένη Μπέη είπε...

Σ' ευχαριστούμε, Διάττοντα. Έχεις κι εσύ τις θερμότερες ευχές μας. Ας ελπίσουμε πως ό,τι μας βρει τούτη τη χρονιά θα το αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και αξιοπρέπεια.

Καλή χρονιά να έχεις.