Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Μιχάλης Κακογιάννης (11/06/1921 - 25/07/2011) - R. I. P.



Έφυγε από κοντά μας τις πρώτες πρωινές ώρες ο μεγάλος Ελληνοκύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1921. Σπούδασε Νομική, Δραματικές τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1947 στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, όμως τελικά τον κέρδισε η σκηνοθεσία. Το 1953 ήρθε στην Ελλάδα, όπου το 1954 με την ταινία του «Κυριακάτικο ξύπνημα» άρχισε τη μεγάλη διεθνή σκηνοθετική του καριέρα. Έως το 2005 σκηνοθέτησε 15 ταινίες, 36 θεατρικά έργα και 7 όπερες στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη.

Εκτός από το σημαντικό σκηνοθετικό του έργο ο Μιχάλης Κακογιάννης άφησε πίσω του και πολλά σενάρια καθώς και μεταφράσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά γνωστών θεατρικών έργων. Ακόμα και το ελληνικό τραγούδι τού χρωστάει τους στίχους δύο πολύ γνωστών και αγαπημένων τραγουδιών: «Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι» και «Εφτά τραγούδια θα σου πω», σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι κι ερμηνεία Μελίνας Μερκούρη και Βούλας Ζουμπουλάκη αντίστοιχα, από την ταινία του «Στέλλα» (1955).

Οραματίστηκε τον νυχτερινό φωτισμό των μνημείων της Ακρόπολης και για το σκοπό αυτό ίδρυσε τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», ανέθεσε την υλοποίηση του έργου στον διάσημο γάλλο φωτιστή Pierre Bideau και ανέλαβε τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών.

Το 2004, ίδρυσε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», που σκοπό έχει τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του κινηματογράφου και του θεάτρου αλλά και την καταγραφή και διάδοση των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών. Το 2009, ξεκίνησε η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος).

Για το συνολικό έργο και την προσφορά του ο Μιχάλης Κακογιάννης τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.


Καλό σου ταξίδι, Μιχάλη Κακογιάννη! Σ' ευχαριστούμε για όσα με το έργο σου μας πρόσφερες και με το ήθος σου μας δίδαξες. Δεν ξεχνάμε πως παρέμεινες πεισματικά προσηλωμένος στην ποιότητα γυρίζοντας την πλάτη σε μια χολιγουντιανού τύπου καριέρα.


Το κορίτσι με τα μαύρα (1956)
Είδος: Δραματική
Παραγωγή: Ερμής Φιλμ
Διάρκεια: 101
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Μουσική / Μουσική επιμέλεια: Αργύρης Κουνάδης
Φωτογραφία: Ουώλτερ Λάσσαλυ
Διεύθυνση παραγωγής: Άνις Νόχρα
Παίζουν:  
Έλλη Λαμπέτη
Δημήτρης Χορν
Γιώργος Φούντας
Ελένη Ζαφειρίου
Στέφανος Στρατηγός 
Νότης Περγιάλης 
Ανέστης Βλάχος
Θανάσης Βέγγος 
Νίκος Φέρμας





______________________


ΠΗΓΕΣ:

- Η φωτογραφία και οι πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του σκηνοθέτη είναι από τον ιστότοπο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.

- Οι πληροφορίες για την ταινία είναι από εδώ.



4 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

Έφυγε ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Ένας ευγενικός και γλυκύτατος άνθρωπος.
Δόξασε το μικρό αυτό τόπο διεθνώς με το έργο του.
Όταν θα ακούω το βροντερό γέλιο του Ζορμπά-Κουήν, θα τον θυμάμαι.

Ελένη Μπέη είπε...

Έτσι είναι οικοδόμε. Κι είναι πολλά που θα μας τον θυμίζουν, μεγάλη κληρονομιά μάς άφησε.

ΧΡΗΣΤΟΣ/Christos είπε...

Όπως πάντα Νερένια, προσέγγιση με ευαισθησία στους ανθρώπους που φεύγουν!

Ελένη Μπέη είπε...

Κι είναι απελπιστικά αθρόα η έξοδός τους, Χρήστο. Τέλος δεν έχει ετούτο το κακό φέτος.