Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Κυριακή χωρίς αγάπη / Σταύρος Κουγιουμτζής



Κυριακή χωρίς αγάπη

Μουσική - στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής
Τραγούδι: Αλέξης Γεωργίου


Κυριακή χωρίς αγάπη
Κυριακή χωρίς χαρά
ουρανός χωρίς αστέρια
ουρανός χωρίς πουλιά

Μια Κυριακή, μια Κυριακή
είχες, αγάπη μου, χαθεί
κι έγινε τώρα ο καημός
της μοναξιάς μου ο αδερφός

Κυριακή χωρίς αγάπη
το τραγούδι μου καημός
η ζωή σου κι η ζωή μου
πίκρα κι αναστεναγμός

Μια Κυριακή, μια Κυριακή
είχες, αγάπη μου, χαθεί
κι έγινε τώρα ο καημός
της μοναξιάς μου ο αδερφός


Τραγούδι του 1965 από δίσκο 45 στροφών [Lyra - 1104]. Στην πίσω όψη υπήρχε το τραγούδι «Ας ήταν νάχα», πάλι σε στίχους του συνθέτη, ερμηνευμένο από τον Αλέξη Γεωργίου και την Έφη Καρρά. Και τα δυο τραγούδια συμπεριλήφθηκαν στην προσωπική συλλογή του Σταύρου Κουγιουμτζή «Σε πρώτη εκτέλεση - 14 τραγούδια» το 1983.

Το τραγούδι «Κυριακή χωρίς αγάπη» ήταν η συμμετοχή του Σταύρου Κουγιουμτζή στο 3ο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1964 με ερμηνευτή τον Τζίμη Μακούλη (από το οπισθόφυλλο του δίσκου ακτίνας [Lyra - 3038]).

5 σχόλια:

Vicky Papaprodromou είπε...

Καλούλι είναι αυτό το τραγούδι.

Τι έγινε; Σκαλίζουμε το σεντούκι με τα παλιά τραγούδια του συμπατριώτη μου;

Ελένη Μπέη είπε...

Σκαλίζουμε, ναι. Κι απομακρύνουμε τη σκόνη της λήθης.

Με το τραγούδι αυτό ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του δίσκου αυτού. Έχω όμως βρει και κάποια κομμάτια από 45άρια στο σωληνάριο, τα οποία θα μπουν κι αυτά σιγά σιγά.

Έτσι εδώ φιλοξενούνται άπαντα τα έργα του Κουγιουμτζή, ενώ από το σύνολο της δισκογραφίας του λείπουν δύο μόνο δίσκοι: τα "Λόγια της καρδιάς" (2001), γνωστά τραγούδια του συνθέτη ερμηνευμένα από την Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου, και το "Μπορεί να 'ναι αγέρας" (2007), ο δεύτερος προσωπικός δίσκος της κόρης του συνθέτη Μαρίας Κουγιουμτζή, στον οποίο υπάρχουν τέσσερα καινούρια ολοκληρωμένα τραγούδια (στίχοι και μουσική), ένα στο οποίο ήταν γραμμένη μόνο η μουσική και κάποιες επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών, για να συμπληρωθεί ο δίσκος που δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο Σταύρος Κουγιουμτζής. Θα προστεθούν κι αυτά με τον καιρό κι έτσι ο μικρός ναυτίλος θα χαίρεται να πλέει στα νερά της μουσικής ενός από τους πλέον αγαπημένους του συνθέτες.

Vicky Papaprodromou είπε...

Κοντοζυγώνει το τέλος της παρουσίασης, δηλαδή. Μπράβο, Λενάκι!

Διάττων είπε...

Μόνο που διάβασα το προηγούμενο σχόλιό σου, αισθάνθηκα την ανάγκη να σου πω...Συγχαρητήρια! Ξέρεις, υπάρχουν φορές που γράφουμε ή λέμε ή κάνουμε κάτι, κι όντας αυτό εντυπωσιακό, κάποιος άλλος το λαμβάνει θετικά κι αντιδρά αντίστοιχα. Αυτό έγινε και τώρα...

Καλό σου βράδυ αγαπητή μου φίλη...

Ελένη Μπέη είπε...

Ευχαριστώ, Διάττοντα. Για τα καλά λόγια, την παρουσία, την ενθάρρυνση.

Μακρύ ήταν το ταξίδι αλλά το ευχαριστήθηκα. Τόσο που με βλέπω να ξαναεπιχειρώ κάτι ανάλογο αργότερα με άλλον συνθέτη μας που επίσης αγαπώ πολύ.