Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Πιάστε κορίτσια το χορό / Σταύρος Κουγιουμτζής



Πιάστε κορίτσια το χορό

Μουσική - στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής
Τραγούδι: Γιάννης Καλατζής


Άνεμος και Παναγιά*
τα ματάκια σου με κλαίνε
«δώσ' μας τρεις και πάρε τη μια»
οι γειτόνοι σου μου λένε

Πιάστε κορίτσια το χορό κι εγώ θα τραγουδήσω
κόκκινα χείλη αγαπώ και πώς να τα φιλήσω
δελφίνια ταξιδεύουνε σε πελαγίσιες στράτες
κι οι φίλοι μου ψαρεύουνε ξανθές και μαυρομάτες

Τρία χρόνια ορφανός
κι άλλα δύο στο Μισίρι
ασκητής και μοναχός
ήμουν σ' ένα μοναστήρι

Πιάστε κορίτσια το χορό κι εγώ θα τραγουδήσω
κόκκινα χείλη αγαπώ και πώς να τα φιλήσω
δελφίνια ταξιδεύουνε σε πελαγίσιες στράτες
κι οι φίλοι μου ψαρεύουνε ξανθές και μαυρομάτες


* Αρχικά ο στίχος ήταν «Όμορφη σαν Παναγιά» (πηγή: Σταύρος Κουγιουμτζής, «Χρόνια σαν βροχή», εκδ. ΙΑΝΟΣ 2005, σελ. 162).



Συμμετοχή του Σταύρου Κουγιουμτζή στον δίσκο «Ένα ταξίδι» (1973) [Minos / MSM 171] με ερμηνευτή τον Γιάννη Καλατζή. Στον δίσκο αυτό περιέχονται τραγούδια που κυκλοφόρησαν αρχικά σε δίσκους 45 στροφών και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν σ’ αυτόν. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής συμμετέχει εδώ με τέσσερα συνολικά τραγούδια: «Ρεμπέτικα τραγούδια» και «Της ζωής η μελισσοφωλιά» σε στίχους Σώτιας Τσώτου, «Πιάστε κορίτσια το χορό» σε στίχους δικούς του και «Να ’σουνα μπαξές στη Νάξο» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτήθηκα γιατί είναι σε εισαγωγικά αυτή η πρόταση, αν και έψαξα δεν βρήκα απάντηση.

"δώσ' μας τρεις και πάρε τη μια".


Μήπως γνωρίζεις εσυ;

Ευχαριστώ και καλή χρονιά.

Ελένη Μπέη είπε...

Η φράση είναι μέσα σε εισαγωγικά, γιατί μεταφέρονται αυτούσια τα λόγια των γειτόνων. Είναι μία από τις περιπτώσεις όπου, σύμφωνα με τη γραμματική, χρησιμοποιούνται τα εισαγωγικά. :)

Να είσαι καλά και επίσης καλή χρονιά. Αλλά γιατί ανώνυμος;

Zacharias είπε...

Αυτά παθαίνω οταν ο εγκέφαλος μου κάνει επεξεργασία εν σειρά! Γιατί αν έκανε παράλληλη, θα συνέδεε τον τρίτο με τον τέταρτο στίχο, οπότε λογικά δεν θα υπήρχε απορία. Ανδρικά μυαλά βλέπεις! Σε ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να μου το εξηγήσεις.

Ελένη Μπέη είπε...

:) Ζαχαρία, λόγω επαγγέλματος είναι αδύνατον να με ρωτήσει κάποιος κάτι που να το ξέρω και να μην του λύσω την απορία. Μην με ευχαριστείς καθόλου.

Εσύ για φυσικός ή ηλεκτρολόγος μου μοιάζεις. :))

Zacharias είπε...

Οπότε το "δώσ'μας τρεις και πάρε τη μια", προφανώς αναφέρεται σε κοπέλα, η οποία αξίζει για τρείς, όπως του λένε οι γειτόνοι της.

Σκέφτομαι επίσης οτι ο πρώτος στίχος "Όμορφη σαν Παναγιά" άλλαξε στην πορεία, ίσως επειδή καμμιά κοπέλα δεν έχει την ομορφιά της, ίσως να θεώρησαν ασέβεια τη σύγκριση. Αναρωτιέμαι πάντως, τι λουλούδια, τι μυρουδιές, τι βιώματα, τι προσλαμβάνουσες θα μπορούσε να έχει ένας άνθρωπος σαν τον Σταύρο Κουγιουμτζή, για να μπορεί να τα βγάζει με μορφή στίχων και μουσικής. Ίσως τελικά οι άνθρωποι να είναι οι εποχές τους και ό,τι άφησαν πίσω να είναι κάτι απο το άρωμα τους.

Σου στέλνω ενα link, είναι απο το CD του Μανώλη Ρασούλη, "Όλοι δικοί μας είμαστε", εκει υπάρχει ενα πολύ όμορφο τραγούδι με ωραίο στίχο και μελωδία, τραγουδισμένο το 1984 απο τον Γιάννη Κούτρα. Το "Αχ βρε Σοφία", θα χαρώ πολύ να το δω στην συλλογή σου.



http://rapidshare.com/#!download|628tl3|59946018|1996_-_Rasoulhs_Manwlhs_-__Oloi_dikoi_mas_eisaste.zip|58490



Υ.Γ. Τελικά οι επαγγελματικές διαστροφές μας δεν κρύβονται! Δεν έπεσες μακριά, ηλεκτρονικός είμαι, επίσης μέχρι τα 25 μου δίδασκα Αγγλικά, για να βγάζω όμως το ψωμί μου σήμερα, εξασκώ ελεύθερο επάγγελμα, άσχετο με τα παραπάνω! Σε ευχαριστώ που έκανες τον κόπο να διαβάσεις μέχρι εδω, αυτό σημαίνει οτι έχεις υπομονή!

Καλή εβδομάδα!
:)

Ελένη Μπέη είπε...

Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο, Ζαχαρία. Κάποια στιγμή, θα το δημοσιεύσω.

Καλή εβδομάδα!