Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Τι σημαίνει αγάπη / Σταύρος Κουγιουμτζής - Κώστας Ριτσώνης



Τι σημαίνει αγάπη

Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής
Ποίηση: Κώστας Ριτσώνης
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας (δεύτερη εκτέλεση)
[Από τον δίσκο «Τρελοί και άγγελοι» (1986)]


Πρόσεξε αυτόν τον τούρκικο σκοπό
τον αμανέ που λέει η τραγουδίστρια
για να μάθεις τι σημαίνει υπακοή
να καταλάβεις τι σημαίνει αγάπη


7 σχόλια:

Vicky Papaprodromou είπε...

Για την ωραία μελοποίηση του ποιήματος του Ριτσώνη τα είπαμε στην πρώτη εκτέλεση, ναι;

Πολύ δυνατή έως εξαιρετική η ερμηνεία του Νταλάρα. Ήταν άτυχος που δεν το είπε πρώτος. Κρίμα.

Γιατί, όπως ήρθαν τα πράγματα, στο συγκεκριμένο τραγούδι είμαι του δόγματος «Αιμιλία και ξερό ψωμί». :-)

Ελένη Μπέη είπε...

Μα δεν μου λες... βαλτή είσαι σήμερα;

Άκου ήταν άτυχος που δεν το είπε πρώτος! Και γιατί, δηλαδή, να το πει πρώτος; Λίγα πολύτιμα τραγούδια είπε πρώτος; Θου, Κύριε, ... Άσε που και δεύτερος που το είπε, εμένα με ενοχλεί. Γιατί από ένα σημείο και μετά το πήρε συνήθιο να ξαναλέει τραγούδια αλλονών κι όχι με καλύτερο τρόπο (εκείνη τη "Μικρή πατρίδα" του Ανδρέου με πρώτο εκτελεστή τον Παντελή Θεοχαρίδη, που το είπε άψογα το τραγούδι, δεν θα κουραστώ να την αναφέρω ως παράδειγμα). Παραδέχομαι πως το είπε καλά, αλλά μόνο όσο κρατούσε τον τόνο χαμηλά. Σε πληροφορώ πως η Αιμιλία το είπε απείρως καλύτερα (αν και ψηλότερα)και δίχως να φύγει στην κορόνα του κλεισίματος του τραγουδιού.

Όσο για τη φωνή της Αιμιλίας, ένα έχω να πω με το φόβο μην τύχει και το διαβάσει: όσο περισσότερο την ακούω τόσο περισσότερο με μαγεύει. Δεν της λείπει τίποτα: εκφραστικότητα (τρελλαίνομαι για κάτι ανεπαίσθητα ραγίσματα σε καίρια σημεία), μέταλλο, τοποθέτηση... Λυπάμαι και ντρέπομαι που δεν της είχα δώσει την πρέπουσα προσοχή πριν από χρόνια. Αλλά "γηράσκω αεί διδασκόμενη". Ευτυχώς!

Vicky Papaprodromou είπε...

Μη σε πιάνει το αντινταλαρικό σου και μη βγαίνεις εκτός θέματος. Δεν μ' ενδιαφέρει τι κάνει στους προσωπικούς του δίσκους ο Νταλάρας, δίσκους δηλαδή με τραγούδια διάφορων συνθετών. Εδώ τραγούδι σε δίσκο του Κουγιουμτζή και τα σκυλιά δεμένα. Δεν κάνει του κεφαλιού του. Ο Κουγιουμτζής τού το εμπιστεύεται, όπως και πολλά άλλα τραγούδια. Μάλλον κάτι παραπάνω θα ήξερε ο συνθέτης.

Επιμένω ότι το τραγούδι το λέει καταπληκτικά, ό,τι κι αν λες εσύ. Στο πλαίσιο του αντινταλαρισμού που σας δέρνει όλους κάνετε ένα λάθος. Ο Νταλάρας δεν είπε ποτέ ότι είναι ο Παβαρότι και λέει τα τραγούδια με τον τρόπο και τους τόνους που μπορεί. Η φωνή του δεν έχει δυνατότητα για μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Αλλά έχει χρώμα, ύφος και ήθος ως φωνή και ουδέποτε προσέβαλε την αισθητική μας τραγουδώντας. Είναι ένας καλός τραγουδιστής με απόλυτη συναίσθηση των δυνατοτήτων του κι ένας πολύ φιλόπονος εργάτης του τραγουδιού. Ως εκ τούτου, για την ερμηνεία του πρέπει να είμαστε φειδωλοί στα υποτιμητικά σχόλια. Αν έχουμε να του προσάψουμε κάτι σε θέματα χαρακτήρα, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Από την άλλη, η Αιμιλία δεν υπήρξε επαγγελματίας τραγουδίστρια γιατί δεν το θέλησε η ίδια. Δεν θα της «έκλεβε» κάτι από την αίγλη της ο Νταλάρας αν είχε πει πρώτος αυτό το τραγούδι.

Τέλος, για τη «Μικρή πατρίδα» και άλλα τραγούδια, ο κάθε ερμηνευτής της κλάσης του Νταλάρα παίρνει την άδεια του συνθέτη για να περάσει σε δεύτερη εκτέλεση. Αν κρίνεις ότι δεν λέει καλά τα τραγούδια, τα παράπονα στον δήμαρχο, δηλαδή τον συνθέτη τους.

Μη με ξαναπαρασύρεις σε εκτεταμένα εκτός θέματος σχόλια. Εστιάζουμε στο έργο του Κουγιουμτζή και όχι στους τραγουδιστές του. Και για τις ερμηνείες τους σε ηχογραφημένα τραγούδια κρίνεται ο ίδιος ο συνθέτης για τις επιλογές του, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με δίσκο του συνθέτη κι όχι συλλογή τραγουδιών ενός ερμηνευτή.

Ελένη Μπέη είπε...

Θα με πεις καχύποπτη τώρα, αλλά έχω τους λόγους μου να σκέπτομαι πως ο Κουγιουμτζής ίσως και να του το έδωσε (δεδομένης της αγάπης που έτρεφε για τον Νταλάρα και της αδυναμίας που του είχε) μετά από (απ)αίτηση δική του και για να μην του χαλάσει το χατίρι. Δεν ξέρω, υπόθεση κάνω. Γιατί τον έχω δει να απαιτεί διάφορα παράλογα πράγματα και σε πρώιμο στάδιο της πορείας του.

Κι αφού εστιάζουμε στο έργο του Κουγιουμτζή, να επαναλάβω πως αυτό είναι από τις ομορφότερες μελοποιήσεις ποιημάτων που μας έδωσε κι ερμηνεύτηκε υποδειγματικά από την Αιμιλία Κουγιουμτζή._

Φυσικά και δεν θα της έκλεβε κάτι από την αίγλη της ο Νταλάρας. Όμως δεν βρίσκω και κανέναν λόγο γιατί να ήταν αυτός ο πρώτος εκτελεστής. Σάμπως θα το πρόσεχε το τραγούδι περισσότερο ο κόσμος; Επίτρεψέ μου να αμφιβάλλω.

Vicky Papaprodromou είπε...

Γίνεσαι υπερβολική. Και, ναι, είναι πολλά τα τραγούδια που δεν θα τα πρόσεχε ο κόσμος αν δεν τα είχε πει ο Νταλάρας. Μη σου πω ότι αυτός ίσως είναι ο κύριος λόγος αυτής της δεύτερης εκτέλεσης.

Ελένη Μπέη είπε...

Ε, δεν μας τιμά και πολύ αυτό, αλλά μια μερίδα δίκιο την έχεις.

Σου το έχω εξηγήσει κι άλλη φορά πως σε μερικά πράγματα τον παραδέχομαι (επαγγελματισμός και εργατικότητα, π.χ.)

Αλλά κατάλαβες εσύ να το εκτίμησε ο κόσμος το τραγούδι έστω και μετά την εκτέλεση με τον Νταλάρα;

Vicky Papaprodromou είπε...

Όχι, αλλά άβυσσος η ψυχή του ακροατή. Θα μπορούσε να το είχε εκτιμήσει.