Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Lawson Rollins



Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Ήδη στα οχτώ του χρόνια είχε ασχοληθεί με τη μουσική και έπαιζε ντραμς. Αλλά κάπου εκεί στα μέσα της εφηβείας του ανακάλυψε τις ηχογραφήσεις του μεγάλου δάσκαλου και δεξιοτέχνη της κλασικής κιθάρας Andres Segovia. Ακαριαία τον κατέλαβε τέτοιο πάθος για την ισπανική κιθάρα που παραμέρισε το πρώτο του όργανο και αφιερώθηκε στην εκμάθηση της μουσικής των μεγάλων ισπανών συνθετών, που είχε κάνει δημοφιλή ο Segovia. Γρήγορα ανέπτυξε έναν ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο έκφρασης στην κιθάρα, που χαρακτηρίζεται από την επιδεξιότητα στους δακτυλισμούς. Τον τρόπο αυτό χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα.

Εκεί γύρω στα είκοσί του χρόνια η έντονη αίσθηση του ρυθμού που διέθετε, η ικανότητά του να συνθέτει και η αγάπη του στον αυτοσχεδιασμό, τον απομάκρυναν απ' το κλασικό ρεπερτόριο και τον οδήγησαν προς τους ρυθμικά σαγηνευτικούς τρόπους της λαϊκής ισπανικής μουσικής καθώς και στην ελευθερία αυτοσχεδιασμού που πρόσφεραν η latin jazz και η νοτιοαμερικάνικη μουσική. Έτσι, σύντομα ανέπτυξε το δικό του μοναδικό στυλ, έναν συνδυασμό salsa, latin jazz, blues, samba, bossa nova, flamenco και κλασικής μουσικής, που υπογραμμιζόταν από την ευδιάκριτη και σπινθηροβόλα τεχνική του επάρκεια.

Το 1998 τον βρήκε στην Washington, D.C., όπου μαζί με τον κιθαρίστα Daniel Young σχημάτισαν το ντουέτο Young & Rollins. Έπαιξαν μαζί κι αφού τράβηξαν την προσοχή της τοπικής μουσικής σκηνής, εξέδωσαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "Salsa Flamenca". Ακολούθησαν τα "Sevilla" (2001), "Esperanza" (2005) και "Mosaic" (2006). Επίσης κομμάτια τους συμπεριλήφθηκαν σε άλμπουμ-συλλογές, όπως το "Gypsy Spice: Best of New Flamenco" (2009).

Το 2007 εγκαταστάθηκε στο San Francisco αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρό του να γίνει σολίστας. Πλαισιωμένος από μια πλειάδα έθνικ μουσικών κυκλοφόρησε το 2008 το άλμπουμ "Infinita", που έδωσε τρία singles: το "Cafe Jobim", το "In Motion" και το ομώνυμο με το άλμπουμ κομμάτι, "Infinita".

Τελευταία του δουλειά είναι το "Espirito" (2009), ένα ταξίδι από την Ινδία -όπου έχει τις ρίζες της η κιθάρα- ως τον Νέο Κόσμο, όπου συμπράττουν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της έθνικ μουσικής. [Δείγμα εδώ]

ΠΗΓΗ : lawsonrollins.com . Η εικόνα είναι από εδώ.






4 σχόλια:

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Άλλη μια αισθητικά εκλεκτική και εμπεριστατωμένη, Νερένια.
Να μην αφήνεις τους ακουστικούς μας ορίζοντες να τελματώνουν. Να τους διευρύνεις και να μας σπρώχνεις συνεχώς προς το ωραίο.
Τι μαγικά δάχτυλα!
ΥΓ: Και για τον Ρίλκε ήθελα ν' αφήσω δυο λογάκια, αλλά προτίμησα να το κάνω αργότερα. Δεν σηκώνει προχειρότητες...

Ελένη Μπέη είπε...

@ Υπατία,
ευχαριστώ πολύ και υπόσχομαι να προσπαθώ. :-)

Τσουχτρα είπε...

Tώρα εγω να πώ οτι τον ήξερα ? Μπα ! Δεν τον ήξερα, αλλα γι' αυτό είσαι εσύ εδώ. Ωραιότατη η έκπληξη !
Να 'σαι καλά Νερένια φιλενάδα !

Ελένη Μπέη είπε...

Ε, άμα κατάφερα να σου μάθω κι εγώ κάποιον... τι να πω... ψηλώνω μερικούς πόντους. :-)

Μεταξύ μας κι εγώ τυχαία τον ανακάλυψα στο youtube ψάχνοντας κάτι περί κιθάρας. Και μ' εντυπωσίασε τόσο, ώστε να ψάξω λιγάκι την περίπτωσή του. Χαίρομαι που σου άρεσε, γαλάζιο μεδουσάκι.