Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

Kseniya Simonova - sand animator

Πριν από λίγα λεπτά έφτασε στο ταχυδρομικό μου κουτί από τα φιλαράκια μου στην Αθήνα ένα μήνυμα το περιεχόμενο του οποίου βρήκα πολύ εντυπωσιακό και ενδιαφέρον και θέλησα να το παρουσιάσω εδώ. Δε γνωρίζω το συντάκτη του κειμένου που περιεχόταν στο μήνυμα, όποιος κι αν είναι, πάντως, εκφράζω τις ευχαριστίες μου.


Η εμφάνιση μιας ντροπαλής 24χρονης σε σόου ταλέντων της ουκρανικής τηλεόρασης προκάλεσε το κλάμα μίας ολόκληρης χώρας, καθώς και διεθνή αίσθηση. Περίπου 13.000.000άνθρωποι είδαν την Kseniya Simonova στο σόου "Ουκρανία έχεις ταλέντο" σε μια εξαιρετική επίδειξη της τέχνης της άμμου.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2010, ενώ βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση ως χώρα. Από τον περασμένο Μάιο, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Simonova, με ένα κουτί γεμάτο άμμο, ζωγραφίζοντας πανέμορφες εικόνες πάνω σε αυτό, απεικονίζοντας την ιστορία της πρώην σοβιετικής χώρας, όλο και περισσότεροι θαυμαστές κάθονταν μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες για να τη δουν. Τα βίντεό της στο Youtube έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4.000.000 κλικ, αριθμός απίθανος για ένα κοινό που γνωρίζει λίγα για την ιστορία της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχασε περίπου το 1/4 του πληθυσμού της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των συνολικών θανάτων. Με τη βοήθεια της άμμου, τα πορτραίτα της Simonova δείχνουν τις ανθρώπινες απώλειες από τη γερμανική εισβολή του 1941.

Η σκηνή, στο άνοιγμά της, δείχνει ένα ζευγάρι να κάθεται σε ένα παγκάκι κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αστέρια. Ξαφνικά, εμφανίζονται πολεμικά αεροπλάνα και η ευτυχισμένη σκηνή αντικαθίσταται από θάνατο και θλιμμένα πρόσωπα. Στη συνέχεια, έρχεται ένα μωρό και η γυναίκα χαμογελά ξανά, αλλά ο όλεθρος του πολέμου τη μετατρέπει σε χήρα, πριν η εικόνα με τη σειρά της να πάρει τη μορφή του Αγνώστου Στρατιώτη της Ουκρανίας.

Η 24χρονη κέρδισε, φυσικά, το πρώτο βραβείο του παιχνιδιού (80.000 λίρες) και επέστρεψε στην κανονική της ζωή στην Κριμαία. Έκπληξη αποτελεί πάντως το κίνητρό της για τη συμμετοχή στο παιχνίδι."Δήλωσα συμμετοχή για να βοηθήσω ένα παιδί, το οποίο χρειαζόταν να υποβληθεί σε εγχείρηση. Δεν είχα σκοπό να κάνω όλη τη χώρα να κλάψει", είπε.

Η Kseniya Simonova γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1985. Χειρίζεται την άμμο με μεγάλη δεξιοτεχνία, δημιουργώντας εικόνες γεμάτες ζωντάνια. Το βίντεο που ακολουθεί είναι εκείνο που της έδωσε το πρώτο βραβείο στο παιχνίδι "Ουκρανία έχεις ταλέντο".

6 σχόλια:

Roadartist είπε...

Ναι το έχω δει, είναι όντως καταπληκτική! καλησπέρα!

μαριάννα είπε...

Πράγματι καταπληκτική. Το έχουν ποστάρει σε πολλά ιστολόγια και αξίζει να τη γνωρίσουν όλοι.

Καλή βδομάδα!

Νερένια είπε...

@ Roadartist,
εγώ δε φημίζομαι για την ταχύτητά μου στις ...ανακαλύψεις. !-)

Μου άρεσε κι εμένα. Απόρησα που δεν την παρουσίασες εσύ.

Νερένια είπε...

@ Μαριάννα,
εγώ ευχαριστήθηκα το λόγο για τον οποίο συμμετείχε στο παιχνίδι. Όχι για αυτοπροβολή, αλλά για να βοηθήσει το παιδάκι. Βέβαια εξυπηρετούνται και οι δυο στόχοι έτσι.

Roadartist είπε...

:))
Το είχα σκεφτεί μόλις το είχα πρωτοδεί, αλλά πέρναγα μια περίοδο με ίωση και δεν ήμουν για πολλά :)
Καλά έκανες που το έβαλες, ΦΙΛΙΑ!

Artanis είπε...

Το είδα σε πολλά μπλογκ...ΠΟλύ όμορφη και συγκινητική δουλειά...Καλό βράδυ από ΝΖ...