Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Σχολείο και Νέα Γρίπη



Είχα σκοπό να γράψω κάτι για το θέμα, γιατί μέρες που είναι, με τις ετοιμασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πολλούς απασχολεί η ενδεχόμενη έξαρση της νέας γρίπης που αναμένεται κατά τον Οκτώβρη, όπως ενημερώνουν οι αρμόδιοι.


Ένα έχω να πω: Οι γονείς να μην ανησυχούν διόλου. Διότι αφ' ενός ως γνωστόν τα ελληνικά σχολειά από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών και αφ' ετέρου οι δικοί μας δάσκαλοι δεν είναι τίποτα τυχαίοι. Εκτός από δάσκαλοι είναι επίσης ψυχολόγοι, ενίοτε νοσοκόμοι, ενώ από φέτος θα είναι σύμβουλοι υγείας, γιατροί, ελεγκτές υδραυλικοί, ελεγκτές κάδων απορριμμάτων και όποια άλλη έκτακτη ειδικότητα κριθεί αναγκαία.


Η δε πολιτεία από τη μεριά της έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στα σχολειά, όπως φαίνεται καθαρά από τις σχετικές εγκυκλίους που έχουν καταφτάσει στις σχολικές μονάδες. Για να το δείτε κι εσείς αυτό, περάστε μια βόλτα από εδώ και διαβάστε με προσοχή. Μια επίσης ενδιαφέρουσα ματιά για το θέμα εδώ.




19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λίγο πολύ τα γνωρίζω από φίλους μου τους εκπαιδευτικούς... Η άποψη μου και ας κάνω λάθος είναι ότι είναι λίγο πολυ κατασκευασμένη η όλη ιστορία από τις φαρμακοβιομηχανίες...

Ξέρουμε πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από ένα σωρό άλλες ασθένιες ακόμη και στη χώρα μας...

Το συγκεκριμένο θέμα πάντως είναι σχεδόν ανύπαρκτο για τις περισσότερες δυτικές χώρες... σε εμάς επικρατεί υπερπληροφόρηση-παραπληροφόρηση.

Φιλί

Ελένη Μπέη είπε...

@ Οδοιπόρε μου,
η γρίπη δε με απασχολεί και τόσο. Γρίπη είναι, θα περάσει. Και πιστεύω κι εγώ πως πρόκειται για παιχνίδι των φαρμακοβιομηχανιών...

Ωστόσο, το θέμα μου εμένα είναι ο ρόλος ή οι ρόλοι που επεφύλαξε η πολιτεία για τον έρμο το δάσκαλο, προκειμένου να καλύψει ακόμα μια φορά δικές της ανεπάρκειες. Εκεί είναι το θέμα. Ως πέρσι, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ήμασταν μαντρωμένοι σε "σεμινάρια" της συμφοράς, όπου οι σχολικοί σύμβουλοι μας τόνιζαν τον ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ μας ρόλο στη διαπαιδαγώγηση και στην προσφορά γνώσεων στο μαθητή. Φέτος η πολιτεία μας ζητά να γίνουμε ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, από καθαριστές, υδραυλικοί έως και γιατροί.

Τσουχτρα είπε...

Η χαρά του tamiflu και της φαρμακοβιομηχανίας.... Είναι πολλά τα λεφτά !

Καλημέρα Νερένια φιλενάδα μου !

Artanis είπε...

Για την γρίπη ούτε ανησυχώ ούτε και με νοιάζει...Στην Γαλλία μπορέι να κλέισανε για μια βδομάδα τα σχολεία, αλλά στη ΝΖ που μετρέι και 11 νεκρούς, είναι ζήτημα να έκλεισαν ένα-δυο, προληπτικά...Τώρα σχετικά με τα υπόλοιπα που γράφεις, τον έχω μέσα στο σπίτι και τα ξέρω απο πρώτο χέρι...Μέχρι και νταβανόβουρτσα έχει πιάσει, να βάψει την τάξη του...Τί να κάνει ο άνθρωπος...
Σε φιλώ, καλό κουράγιο...

Ελένη Μπέη είπε...

@Tsouxtra,
πολλά τα λεφτά, ναι. Και μη νομίζεις πως τώρα δεν έχει να ξοδευτεί χρήμα, πριν αρχίσει η εμπορία του εμβολίου. Έχει να δουλέψει αντισηπτικό σαπούνι, οινόπνευμα, μάσκες, ... Άσε που θα πρέπει να αντικατασταθούν και τα καλάθια απορριμμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις.
Έξτρα έξοδα για τα οποία δεν παρέχει έξτρα κονδύλια το ΥΠΕΠΘ, θα πρέπει να καλυφθούν από τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες αγκομαχούν συνήθως να καλύψουν τις συνήθεις ανάγκες των σχολείων.

Ελένη Μπέη είπε...

@ Artanis,
σ' αυτή τη θέση όλοι βρισκόμαστε συχνά πυκνά. Μου έχει τύχει κι εμένα να βάψω την τάξη, να της κάνω γενική καθαριότητα όπως στο σπίτι, γιατί η καθαρίστρια στο σχολείο δεν ήταν επαρκής. Κι από το να μας τρώει η βρώμα και οι αράχνες...

Για τη γρίπη δεν ανησυχώ ούτε εγώ. Που θα είχα ένα λόγο καθώς μετά από κάθε κρυολόγημα υποτροπιάζει το άσθμα μου.

Κούκος είπε...

Δύσκολες καταστάσεις σε μια χώρα που μονίμως είναι στα όρια του πανικού.
Καλή δύναμη Νερένια!

μαριάννα είπε...

Και πολύ λίγα λες! Η κατάσταση ήταν που ήταν απαράδεκτη, ήρθε κι απόγινε. Απεντομώσεις, απολυμάνσεις, ειδικός καθαρισμός 3.000 ευρώ με ατμούς και τα λοιπά. Κάδους, υλικά ιατρείων, σαπουνοθήκες και αντισηπτικά, αναρρωτήρια όπου βάζει υπευθύνους αυτούς που εκ των πραγμάτων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αφού ορίζει διευθυντές, υποδιευθυντές και τους αρχαιότερους. :)))) Ακόμα δεν αρχίσαμε και θα φάμε καλά...
Το ξεχώρισμα και κουβάλημα των δεκάδων βιβλίων, πού το πας; Και δε φτάνει το χαμαλίκι, βρήκαμε και 4-5 βιβλία μόνο για την κάθε τάξη και θα ξαναπάμε. Για την ΣΤ' που παίρνω φέτος, δεν βρήκα παρά γεωγραφία, θρησκευτικά, μουσική, 4ο τεύχος εργασιών μαθηματικών και ένα μικρό με λέξεις φράσεις.
Δεν ξέρω εσείς πώς είσαστε εκεί, εμείς εδώ τραβάμε χοντρό κουπί.

Καλή χρονιά και καλή δύναμη! Είθε τουλάχιστον να κυλά χαρούμενη και ήσυχη για τα παιδιά! Γιατί για μας...

Ελένη Μπέη είπε...

@ Μαριάννα,
τι να λέμε τώρα... Τα βιβλία λειψά τα πήραμε κι εδώ, πήγαμε και ξαναπήγαμε και ματαξαναπήγαμε.

Για τα υπόλοιπα έξοδα κι εμείς ψαχνόμαστε, καθώς πέρσι κάναμε κάποιες επισκευές και αγορές και το ταμείον είναι μείον χωρίς να έχουν καλυφθεί και οι ανάγκες.

Για προγραμματισμό δουλειάς, κάτι κάναμε, αλλά οι αίθουσες ακόμα δεν έχουν ...σημαιοστολιστεί να δεχτούν τα παιδιά. Ξοδέψαμε ένα σωρό πρωινά για να συνεδριάζουμε για τις κουταμάρες, αλλά γινόταν κι αλλιώς;

Εγώ πήρα ολοήμερο. Θα ξεκουραστώ, έχει λίγα παιδιά. Όσο κι αν είμαι κατά του θεσμού, έκανα την καρδιά μου πέτρα και το πήρα. Αλλά δεν έχω αίθουσα. Φιλοξενούμενη θα είμαι από άλλη τάξη. Η Α΄ φέτος έχει 2 τμήματα κι έτσι το ένα πήρε την αίθουσα του ολοήμερου. Φέτος εκτός από δασκάλα θα είμαι και επί του φαγητού και επί της καθαριότητας και ενδεχομένως να κάνω και το γιατρό.

Χμ, ενδιαφέρουσα φέτος η χρονιά! Τι να πω; Καλή να είναι μόνο και να περάσει ανέφελα.

Ελένη Μπέη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ελένη Μπέη είπε...

@ Κούκε μου, σ' ευχαριστώ!
Θα τη χρειαστούμε τη δύναμη όλοι φέτος, κυρίως για να τα βγάλουμε πέρα με τη βλακεία πρωτίστως, που ως γνωστόν είναι ανίατη νόσος, και δευτερευόντως με τη γρίπη που είναι θεραπεύσιμη.

Να είσαι καλά!

Μπλακσαντ είπε...

γριπη ειναι θα περασει
οι επομενες γριπες ομως που θα φτιαξουν οι φαρμακοβιομηχανιες...
πως θα περασουν?

Ελένη Μπέη είπε...

@ Μπλακσαντ,
γι' αυτό χρειάζεται να έχουμε μάτια κι αυτιά και ΜΥΑΛΑ ορθάνοιχτα. Για να βλέπουμε, ν' ακούμε και να ΚΡΙΝΟΥΜΕ. Και για να είμαστε υπεύθυνοι για το ...καλό μας ΕΜΕΙΣ.

Διάττων είπε...

Μένω στο πρώτο σου σχόλιο, αυτό με το οποίο απάντησες στον Οδοιπόρο. Εκεί τα λες όλα! Εγώ θα σου πω τούτο: Οπλίσου με όση περισσότερη δύναμη μπορείς, ας αφήσουμε και τη χρονιά να ξεκινήσει και πιστεύω θα τα λέμε στην πορεία και μέσα απ' αυτό το δίαυλο της μπλογκόσφαιρας...

Καλό σου απόγευμα...

Τζούλια Φορτούνη είπε...

Νερένια την καλησπέρα μου κι από εδώ...
πολύ ενδιαφέρον το ιστολόγιό σου και χαίρομαι που οι παρέα εδώ έχει και αρκετούς δασκάλους/ες.
Σήμερα η διευθύντρια του σχολείου έδωσε 600 ευρώ για την αγορά υλικού για την αντιμετώπιση της γρίπης, από τα ελάχιστα λεφτά του σχολείου. καμιά έκτακτη εισφορά, καμιά επιχορήγηση...
τι σημαίνει αυτό; μα φυσικά επιπλέον ακόμα ελλείψεις στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του σχολείου...
αλλά ποιος νοιάζεται για το παιδαγωγικό έργο του δασκάλου; έχουμε κάνει τα σχολεία παιδοφυλακτήρια να εξυπηρετούν τις "ανάγκες" της κοινωνίας... και κανείς δεν νοιάζεται πραγματικά για το τι είδους μόρφωση παίρνουν αυτά τα παιδιά...
αντε βρε... καλή μας αρχή...
....
σ΄ευχαριστώ για το link...

Τζούλια (μωβ)

Ελένη Μπέη είπε...

@ Diatton,
ας ευχηθώ να μην έχουμε πολλά να πούμε για το συγκεκριμένο θέμα της γρίπης. Να μη νοσήσει κανένα πιτσιρίκι, ει δυνατόν, κι όλη αυτή η υπερβολή να αποδειχθεί ένα παραφουσκωμένο μπαλόνι που θα σκάσει μοναχό του.

Ελένη Μπέη είπε...

@ Τζούλια (μωβ),
έχεις δίκιο σ' αυτά που διαπιστώνεις. Παιδοφυλακτήρια για τις ανάγκες των γονέων που σταδιακά θα κληθούν να προσφέρουν περισσότερο από το χρόνο τους στους εργοδότες. Δηλαδή ούτε καν για τους γονείς δε δουλεύουν τα ολοήμερα. Για την όποια εργοδοσία δουλεύουν. Και νά 'ταν τουλάχιστον σωστά οργανωμένα! Να είχαν να ωφεληθούν τα παιδιά! Αντ' αυτού καταπιέζονται παραμένοντας μερικές ακόμη ώρες στον συνήθως αφιλόξενο χώρο του σχολείου, παρά τις όποιες δικές μας προσπάθειες. Σκέτη πίκρα!

Φυσικά και θα έβαζα το link. Αν και το είχα στο μυαλό μου, διαβάζοντάς σε πήρα εν βρασμώ την απόφαση να γράψω κι εγώ δυο λόγια. Αλλά μου βγήκε όλη η ειρωνεία στο κείμενο, ενώ εσύ παίρνεις και το μέρος του παιδιού και ήθελα να το διαβάσουν αυτό όποιοι τυχόν με διάβαζαν.

Να είμαστε καλά και καλή μας αρχή!
Θα τα λέμε λοιπόν διαδικτυακά. Καλό σου βράδυ!

μαριάννα είπε...

Ωχ! Πήρες ολοήμερο ε; Από μια μεριά καλό, έχει λιγότερες ώρες και λιγότερες ευθύνες, εκμεταλλεύεσαι και το πρωινό. Από την άλλη είναι κουραστικό το καταμεσήμερο. Δίκοπο μαχαίρι. Εμείς πάντως αυτές τις μέρες, που κάποτε ήταν οι χαλαρές μέχρι τον αγιασμό, δεν έχουμε φύγει καμία μέρα πριν τις 2!!! Κι αύριο πάμε για βιβλία, ήρθε δεύτερη παρτίδα μου είπαν τώρα, με τα αυτοκίνητά μας. Που σημαίνει ότι τα κουβαλάμε και μόνοι μας με τα χεράκια μας από και προς... Το σιχάθηκα αυτό το πανηγύρι κάθε χρόνο, αλλά και τί να πεις;
Το μόνο καλό σε σχέση με σας και άλλα σχολεία που έχω κατά καιρούς δουλέψει, είναι ότι τα οικονομικά μας είναι καλά. Και έχουμε πραγματικά κάθε πολυτέλεια για δημόσιο σχολείο. Βοηθάει πολύ και ο Σύλλογος των Γονέων και η Σχολική Επιτροπή Παιδείας.

Καλησπέρες!

55fm είπε...

Nερένια μου,
τι να πω, τα έχετε πει όλα με τον καλύτερο τρόπο.
Πήραν τις οδηγίες από Χώρες που δεν έχουν καμιά σχέση με την Ελλάδα, έκαναν τη μετάφραση,μέχρι εκεί...
Τα υπόλοιπα, τα εύκολα, τα αφήνει σε εσάς...η δυσκολία της μετάφρασης,τους εξουθένωσε!
Εύχομαι καλή δύναμη!
Καλημέρα!