Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

J.J. Cale - Low profile rocker

(πηγή εικόνας)
Ο John Weldon Cale γεννήθηκε στην Οκλαχόμα στις 5 Δεκεμβρίου 1938. Ολόκληρη η ζωή του είναι αφιερωμένη στη μουσική. Για περισσότερα από πενήντα χρόνια ασχολείται μ' αυτήν παίζοντας όργανα (κιθάρα, πιάνο, μπάσο, πλήκτρα, ντραμς), γράφοντας στίχους και μελωδίες, τραγουδώντας αλλά και εργαζόμενος ως μηχανικός ήχου και παραγωγός.

Είναι ένας από τους δημιουργούς του Tulsa Sound, ενός χαλαρού είδους με επιρροές blues, jazz, country και rockabilly. Το προσωπικό του στυλ παιξίματος χαρακτηρίζεται από μίξεις ρυθμών, απλές εναλλαγές συγχορδιών, υποτονισμένα φωνητικά και έξυπνους, οξείς στίχους.

Για να ξεχωρίσει από τον άλλο διάσημο John Cale της εποχής, αυτόν των Velvet Underground, ο ιδιοκτήτης ενός κλαμπ (στο οποίο τραγουδούσε όταν είχε ρεπό ο βασικός τραγουδιστής) τον ονόμασε J.J.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που παραδέχονται την επίδραση που άσκησε η μουσική του σ' αυτούς βρίσκουμε ηχηρά ονόματα όπως : Neil Young, Eric Clapton, Mark Knopfler, Bryan Ferry, Wilco, κ.ά.


Αν και συμπλήρωσε πια τα 70 του χρόνια, πριν μερικούς μήνες και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου 2009 κυκλοφόρησε το 16ο του άλμπουμ με τίτλο "Roll On" (δείγμα εδώ). Από τις προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές του εκτός από διάφορες συλλογές με τα best of ξεχωρίζουν:

  • Naturally (1971) με τα After Midnight, Call Me The Breeze, Magnolia, κ.ά.
  • Troubadour (1976) με τα Hey Baby, Cocaine, κ.ά.
  • 5 (1979) με τα Don't Cry Sister, Thirteen Days, Sensitive Kind, κ.ά.
  • Grasshopper (1982) με τα City Girls, You Keep Me Hangin' On, κ.ά.
  • Travel-log (1990) με τα Tijuana, Shanghaid, Lean On Me, κ.ά.
  • To Tulsa And Back (2004)
  • Road To Escondido (2006) σε συνεργασία με τον Eric Clapton
  • Rewind (2007) με ανέκδοτες ηχογραφήσεις
Δεν είναι άλλος από τον χαμηλού προφίλ αντι-ήρωα της ροκ μουσικής, που απεχθανόταν τόσο τη δημοσιότητα, ώστε για πολλά χρόνια αρνιόταν να μπει πραγματική φωτογραφία του στα εξώφυλλα των δίσκων του, γνωστό ως J.J. Cale.



_____________________________

ΠΗΓΕΣ: Βικιπαιδεία , the uncut's store weblog , JJ Cale


9 σχόλια:

Τσουχτρα είπε...

Τεράστιος Νερένια μου, λατρεμένος και παραγωγικότατος ! Ο τελευταίος τους δίσκος είναι ένα ακόμη "μάθημα' για όσους λένε οτι κάνουν μουσική !

Καλό μας απόγευμα

Ελένη Μπέη είπε...

Τον ανακάλυψα τυχαία πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια. Ήμουν στο Venus της Πανεπιστημίου κι έψαχνα βινύλια, ενώ η πωλήτρια που δεν είχε τι να κάνει (μεσημεριάτικα που πήγαινα εγώ δεν είχε κόσμο) έβαζε δίσκους στο πικάπ τον ένα μετά τον άλλο. Ξαφνικά ακούω έναν άκρως ελκυστικό ρυθμό και μια περίεργη βραχνή φωνή απ' αυτές που μ' αρέσουν τρελά. "Τι είν' αυτό;", τη ρωτάω. "JJ Cale, Don't cry sister" μου λέει και μου δείχνει το 5. "Έχεις άλλο ή θα μου το δώσεις επιτόπου;" Κι έτσι απέκτησα τον πρώτο δίσκο του. Μετά από δυο τρεις μέρες πήρα μαζεμένους και τους άλλους τέσσερις πρώτους από τον κατάλογο που έχω στην ανάρτηση.

Ε, μετά που ήρθαν τα σιντί πήρα ένα με τα Very Best of JJ Cale, για να μπορώ να φτιάχνω τις συλλογές μου για το αυτοκίνητο και τα ...κεράσματα στους φίλους.

Green_revenger είπε...

ο καλύτερος μακράν κιθαρίστας που ακούμπησε τα τάστα των blues.
εξαιρετική ανάρτηση και πολύ καλή επιλογή κομματιών.
g r

Ελένη Μπέη είπε...

@Green_revenger,

Σ' ευχαριστώ πολύ. Καλώς ήρθες από δω.

Artanis είπε...

Πω,πω, πολύ ωραίες μουσικές...Πανέμορφη παρουσίαση, καλή μου...Περιττό να σου πω πώς το αφήνω και παίζει εδώ και ώρα...
καλά να περνάς και να μας μαθαίνεις πράγματα...

Mikros Alitis είπε...

Πολύ καλή παρουσιαση.... Με έπεισες να κατεβάσω και να τον ακούσω... θα σου πω αν μου αρεσε....

Ελένη Μπέη είπε...

@ Artanis,
χαίρομαι που σου άρεσε η μουσική του. Δε θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να σας μάθω πράγματα, προσπαθώ να μοιράζομαι εκείνα που ξεχωρίζω και αγαπώ. Να είσαι κι εσύ καλά.

@ Mikros Alitis,
και να κατεβάσεις και να ακούσεις... όχι απλώς θα σου αρέσει, θα σ' ενθουσιάσει φαντάζομαι. Περιμένω τις εντυπώσεις σου.

Καλημέρα και στους δυο σας!

ritsmas είπε...

Μια καλησπέρα να σου πω και καλές διακοπές σου ευχομαι.

Διάττων είπε...

Εύστοχη η επιλογή σου! Εκπληκτικός καλλιτέχνης! Έχει δημιουργήσει σχολή!