Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Άνθρωποι ή σκουπίδια;


Ένα χρόνο πριν, τα επεισόδια που εκτυλίχτηκαν στη Μανωλάδα της Ηλείας μεταξύ των παραγωγών φράουλας και των αλλοδαπών εργατών που απεργούσαν καταγγέλοντας εξευτελιστικά μεροκάματα και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μας γνωστοποίησαν με τον πιο εύγλωττο και ηχηρό τρόπο ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα αναβιώνει ένα σύγχρονο δουλεμπόριο, που καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ντροπιάζει τη χώρα.


Η Υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πετραλιά δήλωνε τότε: "Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κατοχύρωση όρων για ποιοτική και ασφαλή εργασία για όλους είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή. Δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή.Θα εξαντλήσουμε κάθε αυστηρότητα σε όσους κερδοσκοπούν παραβιάζοντας τους νόμους και τα δικαιώματα οποιουδήποτε εργάζεται στην Ελλάδα".


Θα περίμενε λοιπόν κανείς ένα χρόνο αργότερα να έχει εξαλειφθεί η εκμετάλλευση των σύγχρονων μπαρμπα-Θωμάδων και να έχουν παταχθεί οι εκμεταλλευτές κερδοσκόποι. Δεν είναι δύσκολο --για ένα ευνομούμενο κράτος-- να ερευνήσει και να επιλύσει ένα τέτοιο θέμα με συνοπτικές διαδικασίες.


Αλλά το ελληνικό κράτος υπηρετείται από ανθρώπους εύκολους κι αποτελεσματικούς στα λόγια, τις υποσχέσεις και τις αποφάσεις, αλλά με μια νοσηρή δυσκινησία στην εφαρμογή μέτρων. Έτσι σήμερα διαβάζουμε πάλι (αντιγράφω από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 4 Ιουνίου 2009):


"Παρά τις εισαγγελικές διώξεις και την πανελλήνια κατακραυγή, ντόπιοι τσιφλικάδες, παραβλέποντας προκλητικά τους νόμους, εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται με τον πλέον άθλιο τρόπο τους αλλοδαπούς εργάτες, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη με τη σιωπηλή ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας Ηλείας και της Αστυνομίας.


Χθες το απόγευμα, ένα από τα παραπήγματα της ντροπής που βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Μανωλάδας φιλοξενώντας πάνω από δέκα Βούλγαρους εργάτες, τυλίχτηκε ξαφνικά στις φλόγες προκαλώντας πανικό και αναστάτωση στην περιοχή. Μετά την παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών, η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, αφού κατέστρεψε ολοσχερώς το παράπηγμα μαζί με τα φτωχικά υπάρχοντα των αλλοδαπών εργατών". (Η υπογράμμιση δική μου)


Δηλαδή, η μηδενική ανοχή και η αυστηρότητα για την οποία έκανε λόγο η υπουργός ποιους είχε υποκείμενα; Και ποια μέτρα πήρε το ελληνικό κράτος δια των αρμοδίων φορέων του να ανακουφίσει τους σύγχρονους αυτούς είλωτες, προσφέροντάς τους τουλάχιστον ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης; Αλλά οι άνθρωποι αυτοί δεν ψηφίζουν...

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι δανεισμένες από εδώ :
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=853092



1 σχόλιο:

ds είπε...

Όλοι κάνουν τα τυφλά μάτια. Συχνά τελευταία διαβάζω για καταυλισμούς και φτωχικούς οικισμούς αλλοδαπών που τυλίγονται ως δια μαγείας στις φλόγες.

Ακόμα και τα υψηλά εκλογικά ποσοστά ακροδεξιών κομμάτων στις πρόσφατες Ευρωεκλογές δείχνουν μία ανησυχητική έλλειψη ανοχής στους αλλοδαπούς συμπολίτες μας.